Plastik til discs

Disc golf discs kommer i mange forskellige typer plastik og det kan være svært at finde rundt i. Vi har lavet en oversigt, som både beskriver og sammenligner de forskellige forskellige typer af plastik på tværs af producenterne. Når vi taler om disc plastik deler vi det ofte op efter kvalitet, og beskriver plastikken som Premium, Medium eller Base plastik. Premium plastik er den højeste kvalitet, og Base plastik er den laveste kvalitet. Alle typer af plastik har sin berettigelse, og langt hen ad vejen handler det om, hvor længe discen beholder sine flyvekarakteristika. Jo mere slidt en disc bliver, jo mere understabil vil den typisk blive. På højere kvalitets discs vil denne ændring ske langsommere end på lavere kvalitets discs. Og hvorfor er det vigtigt - det er det fordi man som disc golf spiller skal kende sine discs, så man altid kan vælge den rigtige disc til omstændighederne. Hvis man spiller ofte vil man derfor typisk vælge at betale lidt mere for højere kvalitets discs i Premium plastik end hvis man ikke spiller så ofte.

Vi har i først omgang fokuseret på de brands som vi fører i webshoppen, og vil løbende udvide oversigten. Til at beskrive de forskellige plastiktyper har vi valgt fire kategorier, som hver beskriver en egenskab ved plastikken. 

 • Holdbarhed | Skala: Høj, medium, lav
  Holdbarhed dækker over to primære elementer som i høj grad er afhængige af hinanden. Det første er, hvor hurtigt discen slides, og derved hvor markante hakker og skader der bliver lavet på discen, hvis den rammer et træ eller en sten. Det andet er, hvor hurtigt discen bliver understabil (også kaldet "beat-in"). Holdbarhedsskalaen følger i høj grad Premium, Medium og Base skalaen som blev nævnt øverst på siden. Premium plastik har altså høj holdbarhed, og base plastik har lav holdbarhed.

 • Udseende | Skala: Gennemsigt, uigennemsigtig, selvlysende, swirly
  De forskellige typer af plastik har ser naturligvis forskelligt ud. De mest markante forskelle er, at nogle typer er gennemsigte, mens andre ikke er. Yderligere findes forskellige varianter, som kan være enten selvlysende, så de lyser i mørke, eller "swirly" hvilket betyder at man har blandet forskellige farver plastik uden at opnå ensartethed i plastikken. En disc i swirly plastik vil altså typisk være flerfarvet og have et unikt udseende fra disc til disc. Der er ikke umiddelbart sammenhæng mellem plastikkens udseende og plastikkens kvalitet. 

 • Stabilitet | Skala: Overstabil, neutral, understabil 
  Mange discs findes udkommer i flere forskellige typer af plastik. Hvilken type plastik discen er lavet i, har ikke kun betyning for holdbarhed og udseende, men også for discens flyveegenskaber. Således vil man opleve, at to ens discs, i forskelligt plastik vil flyve lidt forskelligt. Noget plastik gør typisk en disc lidt mere overstabil.

 • Bøjelighed | Skala: Stiv, mellem, blød
  De forskellige typer af disc plastic har meget forskellige bøjelighed, og den enkelte spillers valg afhænger af personlig præference. En disc i meget stiv plastik føles hård og giver meget lidt efter hvis man holder discen i et hårdt greb. Omvendt er en blød disc mere bøjelig, og nogle discs i meget blød plastik kan endda føles som gummi og bøjes ret markant. Vi anbefaler at man ikke for sjov bøjer sin bløde discs for meget, da det generelt er ret hård ved discen. Man kan få både stiv og blød disc plastik i alle kvalitetskategorier, og kan derved finde både stive og bløde premium discs. 

Tabellen herunder definerer en række plastik kategorier til venstre og viser til højre hvilke plastik typer fra de forskellige producenter som hører til hver af disse kategorier. 

Plastik kategori Holdbarhed Udseende Stabilitet Bøjelighed Innova Discmania Originals Discmania Evolution & Active Discraft
Premium Plastik Premium holdbar Meget høj Uigennemsigtig Meget overstabil Stiv-mellem Shimmer Star Titanium
Premium Høj Uigennemsigtig, swirly Overstabil-neutral mellem Star S Line Lux ESP
Premium blød Høj Uigennemsigtig Neutral Blød Gstar G Line ESP FLX
Premium gennemsigtig Høj Gennemsigtig Overstabil Stiv Champion C Line Neo Elite Z
Premium selvlysende Høj Gennemsigtig, selvlysende Overstabil Stiv Champion Glow Glow C Line Z Glo, ESP Glo
Premium meget bøjelig Høj Gennemsigtig Neutral Blød Gummy Champion Z FLX
Medium Plastik Medium gennemsigtig Medium Gennemsigtig Overstabil Stiv Premium Active
Medium holdbar Medium Uigennemsigtig Neutral-understabil Mellem-blød XT X Line Jawbreaker
Medium Medium Uigennemsigtig Understabil Mellem Pro P Line Hard Exo X
Medium blød Medium Uigennemsigtig Understabil Mellem-blød Soft Exo X Soft
Base plastik Base stiv Medium-lav Uigennemsigtig Neutral Stiv KC Pro Geo Tough Jawbreaker
Base blød Lav Uigennemsigtig Neutral Mellem-blød R Pro, JK Pro Pro D Soft
Base Lav Uigennemsigtig Understabil Medium DX D Line Active Pro D
Base selvlysende Lav Uigennemsigtig, selvlysende Understabil Medium DX Glow D Line Glow
Base let Meget Lav Uigennemsigtig Understabil Medium Active soft

Hvor ved vi det fra? 

Til denne side har vi brugt forskellige andre sider som inspiration og dem vil vi gerne give kredit for deres arbejde. Ud over producenternes egne sider: 

.. har vi også brugt følgende: