Mere om ultimate

Ultimate er den mest populære holdsport inden for disc sport og spilles over hele verden. De forskellige lande har landshold, og der konkurreres på tværs af lande ved EM og VM stævner. 

Hvordan spilles ultimate?

Man spiller på en bane med en målzone i hver ende og scorer et point ved at gribe discen i modstanderens målzone. I udendørs ultimate spilles på en bane som er 100m lang og 36 meter bred, med en 18 m dyb målzone. 

Ultimate playing field

Når en spiller er i besiddelse af discen må vedkommende ikke bevæge sig med den, og skal derfor aflevere den til en holdkammerat for at flytte discen rundt på banen. Reglerne foreskriver, at spilleren i besiddelse af discen altid skal have ét fast kontaktpunkt med banen. Dette kaldes også for et pivoteringspunkt, da spilleren gerne må flytte den fod som ikke står på pivoteringspunktet og således kan man pivotere som det kendes fra andre sportsgrene også. Hvis discen tabes, gribes af en spiller uden for banen eller hvis en modspiller får blokeret den, skifter discbesiddelsen til det andet hold. Der er altså altid et hold som er i angreb og et som er i forsvar. 

Ultimate er en ikke-kontakt sport, og man må derfor ikke tackle hinanden. Sportens natur gør, at man skal løbe meget for at blive fri til at modtage discen. 

Ultimate adskiller sig på flere måde fra mange andre holdsport, da der spilles uden dommer og der på banen kan spilles mix, således at mænd og kvinder spiller sammen. I andre sportsgrene konkurreres også i mix-divisioner, men her er holdene typisk adskildt af et net og blander sig på den måde ikke med hinanden. 

Open, dame og mix

Til turneringer findes tre divisioner, open, dam og mix. I praksis er open-rækken en ren herrerække, men damer må også stille op. I mix-rækken spilles typisk med et fast fordeling af kønnene, således at hvert hold har det samme antal mænd og kvinder på banen. 

Forskellige typer af ultimate

Oprindeligt er ultimate spillet udendørs på et græsunderlag, men det kan også spilles indendørs eller på strand. I alle tilfælde er banens udformning den samme, men ved både indendørs og strand er banen mindre end på græs. 

Når man spiller udendørs på græs spiller man 7 mod 7 og en kamp varer mellem 75 og 90 minutter alt efter turneringen. Indendørs og på strand spiller man 5 mod 5 på en mindre bane, og typisk er kampene også kortere. 

Spirit of the game

Ultimate spilles på alle niveauer uden en dommer. Det betyder at spillerne på banen selv har ansvaret for at overholde reglerne og også kalde de fejl der måtte blive begået. Hvis man ikke har prøvet at spillet ultimate kan det virke som utopi, specielt hvis man kommer fra en anden sportsgern, hvor dommeren hurtig bliver en central person i afviklingen af en kamp. Du kan læse mere om Spirit of the game i ultimate her.