Spirit of the game

I ultimate spilles uden en dommer, og selvom det lyder utroligt hvis man er vant til at se eller spille holdsport, så fungrerer dette system selv på højeste niveau i ultimate. I stedet for at have en tredjepart til at agere dommer på banen, dømmer spillerne selv kampen, imens de spiller. Det kræver naturligvis, at alle spillere på banen er indstillet på at spille fair. I blandt ultimatespillere kaldes denne indstilling for Spirit of the Game. 

I praksis fungerer det på den måde, at spillerne på banen selv skal kalde "felj" hvis der sker en overtrædelse af en regel, eller hvis discen for eksempel er ude af banen. Der er naturligvis et veldefineret regelsæt som der spilles udfra. Reglerne vedligeholdes af World Flying Disc Federation (WFDF) og man kan altid finde de gældende regler på deres hjemmeside. Besøger man siden, kan man se, at Spirit of the Game er det første afsnit i regelsættet for ultimate. Her fremgår det blandt andet, at alle spillere skal kende reglerne, være fair-minded og objektive samt ærlige når de spiller. 

Efter en kamp mødes alle spillere fra de to hold i en spirit-cirkel, hvor holdkaptajnen for hvert hold siger tak for kampen. Til mange turneringer giver hvert hold sin modstander en spiritscore. Man tildeler modstanderen en score fra 1-5 i fem forskellige kategorier: 

  • Kendskab til- og brug af reglerne
  • Fejl og kropskontakt
  • Fair-mindedness
  • Positiv attitude og selvkontrol
  • Kommunikation

Scoren udfyldes på et sprirt scorecard, som der kan ses et eksempel af herunder. Ved turneringens afslutning kåres både en vinder af turneringen samt en spiritvinder. Spiritvinderen er det hold der i gennemsnit har den højeste spiritscore for alle deres kampe. 

Disc Tree Ultimate Spirit Score Sheet

Spirit of the Game er altså rygraden i ultimate og hvis man efter denne beskrivelse stadig har svært ved at tro på at det fungerer, vil vi anbefale alle at prøve det.