Hvad er ultimate frisbee?

Ultimate frisbee er en holdsport hvor det gælder om at score ved at gribe frisbeen i modstanderens målzone. To hold spiller mod hinanden og der må hverken tackles eller løbes med frisbeen. Frisbeen skal altså afleveres mellem holdkammeraterne indtil der er scoret. Der vil altid være et hold som er i angreb og et hold som er i forsvar. Hvis discen rammer jorden, ryger ud af banen eller hvis modstanderen får fat i den, så overgår angrebet til det hold som netop har været i forsvar. 

Mange kender ultimate fra en idrætstime i folkeskolen eller gymnasiet, men de færreste ved, at det også er en sport man kan gå til. Over hele verden spilles ultimate på både hygge- og eliteniveau i organiserede klubber. Det gælder også i Danmark. 

Ultimate frisbee kaldes i daglig tale bare ultimate og den frisbeen kaldes ofte bare for en disc. Sporten adskiller sig på den måde fra de fleste andre sportsgrene, hvor der oftes bruges en bold. Ultimate er en ikke-kontaktsport, hvor alle kan være med. Det kræver meget lidt at komme i gang, da man blot skal bruge en frisbee og 8 objekter til at markere banes fire hjørner, samt en målzone i hver ende af banen. 

Reglerne i ultimate frisbee

Man spiller på en bane med en målzone i hver ende, som det kendes fra amerikansk fodbold eller rugby. Modsat disse to sportsgrene, er ultimate en ikke-kontaktsport. Man scorer et point ved at gribe discen i modstanderens målzone. Undervejs i spillet, må spilleren som er i besiddelse af discen, ikke løbe med den. Man skal altså blive stående på det sted hvor man har modtaget discen. Det gælder derfor om at afleverer discen til sine holdkammerater for at score et point. At man ikke må løbe med discen, er også med til at gøre ultimate ret unik. Det betyder, at man ikke på samme måde som i andre sportsgrene, kan nøjes med én superstjerne på holdet, som kan drible alle modstanderne og score.

Ultimate playing field

I løbet af hvert point vil der altid være et hold som er i forsvar, og et hold som er i angreb. Holdet som er i angreb, er det hold som er i besidelse af discen. Hvis det angribende hold taber discen, overgår discen og dermed angrebet til det andet hold. En disc er tabt, hvis det andet hold griber den mens den er i luften, hvis discen tabes på jorden, eller hvis den ryger ud af banen. Det gælder også, hvis en modstander blokerer discen ved at slå den i jorden eller ud af banen.  

Open, dame og mix

Ultimate adskiller sig på flere måde fra mange andre holdsport, da der spilles uden dommer og der på banen kan spilles mix, således at mænd og kvinder spiller sammen. I andre sportsgrene konkurreres også i mix-divisioner, men her er holdene typisk adskildt af et net og blander sig på den måde ikke med hinanden på banen. Det gør man når man spiller mix i ultimate. 

ultimate frisbee players catching a frisbee

Til kampe og turneringer findes der typisk tre divisioner, open, dam og mix. I praksis er open-rækken en ren herrerække, men alle må stille op og spille med. I mix-rækken spilles typisk med et fast fordeling af kønnene, således at hvert hold har det samme antal mænd og kvinder på banen. Damerækken er kun for damer. 

Forskellige typer af ultimate frisbee

Ultimate er den mest populære holdsport inden for disc sport og spilles over hele verden. De forskellige lande har landshold, og der konkurreres på tværs af lande ved EM og VM stævner. Oprindeligt er ultimate spillet udendørs på et græsunderlag, men det kan også spilles indendørs eller på strand. I alle tilfælde er banens udformning den samme, men ved både indendørs og strand er banen mindre end på græs. 

  • Udendørs ultimate på græs
    Udendørs ultimate spilles på en bane som er 100 meter lang og 36 meter bred. Målzonen i hver ende er 18 meter dyb. Det er altså en meget stor bane. I kampe spiller man 7 mod 7 og en kamp varer mellem 75 og 90 minutter alt efter turneringen.
  • Udendørs ultimate på stranden
    På strand spiller man 5 mod 5 på en mindre bane, og typisk er kampene også kortere end på græs. Der er mange turneringer med strandturneringer, særligt i sydeuropa, som er meget populære blandt danske ultimate spillere. 
  • Indendørs ultimate
    Indendørs ultimate spilles på en håndboldbane, med en målzone som er 6 meter dyb i hver ende. Kampene i indendørs ultimate spilles 5 mod 5 og er typisk kun 25 minutter lange. Indendørs ultimate går meget hurtigt, og da der ikke er vind som kan påvirke discen ser man ofte mange høje kast hvor discen næsten ligger lodret i luften. 

Hvordan starter jeg til ultimate frisbee?

Det er nemt at komme i gang med at spille ultimate frisbee. Mange prøver sporten for første gang i en idrætstime i enten folkeskolen eller gymnasiet. Ultimate frisbee er en holdsport og derfor starter mange typisk med at spille med vennerne i en park, men det er også muligt at tage direkte til en træning ved en af ultimate frisbee klubberne i Danmark. 

Hvis ultimate allerede har fanget din interesse, eller hvis du bare vil prøve noget nyt så kan du starte til ultimate i din lokale klub. Ultimateklubberne har typisk træning 1-3 gange om ugen og spiller kampe mod de andre klubber i den nationale liga. Det er altså ligesom at gå til en anden holdsport som f.eks. fodbold og håndbold. De danske ultimate klubber er organiseret under Dansk Frisbee Sport Union og man kan finde en opdateret liste over de danske klubber på deres hjemmeside. I Danmark er der i 2022 mindst 15 aktive ultimate klubber og mere end 650 spillere. 

De danske klubber er meget åbne og der er altid plads til nye spillere. Hvis man spiller udendørs er det en fordel at have fodboldstøvler på, men det er ikke et krav hvis man bare vil prøve en træning eller to. Du kan også finde de danske klubber på sociale medier, og vil altid blive budt velkommen til deres træning. Det eneste du skal bruge er sportstøj og en drikkedunk, da du sikkert vil blive tørstig undervejs.

En sport uden dommer - Spirit of the game

I ultimate spilles uden en dommer, og selvom det lyder utroligt hvis man er vant til at se eller spille holdsport, så fungrerer dette system selv på højeste niveau i ultimate. I stedet for at have en tredjepart til at agere dommer på banen, dømmer spillerne selv kampen, imens de spiller. Det kræver naturligvis, at alle spillere på banen er indstillet på at spille fair. I blandt ultimatespillere kaldes denne indstilling for Spirit of the Game. 

I praksis fungerer det på den måde, at spillerne på banen selv skal kalde "felj" hvis der sker en overtrædelse af en regel, eller hvis discen for eksempel er ude af banen. Der er naturligvis et veldefineret regelsæt som der spilles udfra. Reglerne vedligeholdes af World Flying Disc Federation (WFDF) og man kan altid finde de gældende regler på deres hjemmeside. Besøger man siden, kan man se, at Spirit of the Game er det første afsnit i regelsættet for ultimate. Her fremgår det blandt andet, at alle spillere skal kende reglerne, være fair-minded og objektive samt ærlige når de spiller. 

Efter en kamp mødes alle spillere fra de to hold i en spirit-cirkel, hvor holdkaptajnen for hvert hold siger tak for kampen. Til mange turneringer giver hvert hold sin modstander en spiritscore. Man tildeler modstanderen en score fra 1-5 i fem forskellige kategorier: 

  • Kendskab til- og brug af reglerne
  • Fejl og kropskontakt
  • Fair-mindedness
  • Positiv attitude og selvkontrol
  • Kommunikation

Scoren udfyldes på et sprirt scorecard, som der kan ses et eksempel af herunder. Ved turneringens afslutning kåres både en vinder af turneringen samt en spiritvinder. Spiritvinderen er det hold der i gennemsnit har den højeste spiritscore for alle deres kampe. 

Disc Tree Ultimate Spirit Score Sheet

Spirit of the Game er altså rygraden i ultimate og hvis man efter denne beskrivelse stadig har svært ved at tro på at det fungerer, vil vi anbefale alle at prøve det.

Turneringer i ultimate frisbee

Ultimateturneringer findes i mange afskygninger, og der afholdes mange både elite og hyggeturneringer både i Danmark og i hele Europa. I Danmark afholdes på nationalt niveau en danmarksturneringer hvor danske ultimateklubber spiller mod hinanden i løbet af sæsonen, både udendørs og indendørs. For at tilmelde sig Danmarksturneringen skal man som klub være medlem af Dansk Frisbee Sport Union. 

Over hele Europa finder man mange forskellige turneringer, hvor både herre, dame og mix-hold frit kan tilmelde sig. I ultimatemiljøet er det meget populært at tage til turneringer udenfor Danmark, og hvem ville ikke gerne bruge en weekend på en strand i sydeuropa med sol og disc sport? 

Mange turneringsarrangører bruger hjemmesiden Ultimate Central til at fortælle om deres turnering. På deres side kan man finde turneringer over hele verden. Hvis ikke man har et helt hold at tilmelde til en turnering, kan man også også blive "pick-up spiller" ved allerede tilmeldte hold som mangler en spiller eller to mere. På den måde kommer til at spille med et hold man ikke nødvendigvis kender. Den bedste måde at blive pick-up spiller på er, at finde en turnerings facebookside eller event og skrive til arrangørerne der, at man er interesseret. 

En fortælling fra en ultimatespiller

"Jeg startede til ultimate i 2009 imens jeg gik i gymnasiet efter at have prøvet det i en idrætstime. Der var en lokal klub tæt på skolen og jeg mødte op til deres træning sammen med et par venner. Vi blev alle sammen ret bidt af sporten og klubben tog virkelig godt i mod os. Siden da har jeg spillet ultimate et par gange om ugen.

Jeg vil anbefale alle der godt kan lide sport at prøve ultimate. Det er en rigtig god mulighed for at møde nye venner, og størstedelen af min omgangskreds i dag kommer derfra. I ultimate er der mange muligheder for både at dyrke det på både hygge- og eliteplan. Mange klubber tager til weekendturneringer i udlandet, og selvom det måske lyder som om man skal have spillet meget længe for at komme afsted, er det ikke tilfældet. I løbet af de sidste 10 år har jeg spillet turneringer overalt i Europa, og det har både været eliteultimate i Holland og Schweiz men også hyggeturneringer på stranden i Portugal eller Spanien. "
- Philip

Ultimate frisbees historie

Ultimate frisbee er opfundet i USA og blev først gang spillet i slutningen af 1960'erne på amerikanske colleges. Navnet frisbee stammer fra tærteforme lavet i tin af mærket "Frisbie's Pies". De amerikanske studerende havde opdaget, at hvis man vendte tærteformen på hovedet, kunne man kaste den til hinanden. 

frisbee pies delivery truck

Navnet "Frisbie's" blev til "Frisbee" for at undgå overtrædelse af trademarks da virksomheden Wham-O begyndte at producere de første plastik frisbees. Udtrykket Frisbee er derfor i dag stadig et Wham-O registeret trademark for en bestemt plastik disc. I dag bruges der stadig discs af plastik til at spille ultimate frisbee, og på trods af sportens navn hvor frisbee har hængt ved, spilles i dag med nogle lidt andre discs end den oprindelige frisbee. Derfor er de discs som spilles med i dag teknisk set ikke en frisbee. Mange ultimate spillere bruger udtrykket disc i stedet for frisbee om de discs de spiller med.

Siden dengang har sporten udvilket sig meget og der spilles i dag på højt niveau verden over, hvor der konkurreres med landshold på både europæisk og globalt niveau.

I Danmark er sporten kommet til i løbet af 1970'erne og Dansk Frisbee Forbund blev stiftet i 1978. Flere af stifterne er stadigvæk aktive i disc sport og spiller i dag primært disc golf, hvorfor man ofte kan møde dem på de danske disc golf baner.  

Læs mere om disc sport

Disc sport har mange aspekter, og ud over ultimate frisbee er disc golf også blevet meget populært de sidste par år. Du kan finde mere inspiration i vores artikler:

  • Disc golf i Danmark
    Er du nysgerrig på hvordan disc golfs udviklingen i Danmark har været de sidste par år? Så kan du læse videre i vores artikel "Disc Golf i Danmark" finde de seneste tal på antallet af disc golf baner, antallet af spillede runder og antallet af disc golf spillere. 
  • Hvad er disc golf?
    I vores artikel om disc golf får du en introduktion til sporten, sportens relger og meget mere. Du kan læse mere om hvad disc golf er i vores artikel.
  • En guide til disc golf discs og flight numbers
    På disc golf discs står oftes 4 tal, som siger noget om, hvordan discen er designet til at flyve. Disse 4 tal er discens flight numbers, og dem kan læse mere om i vores guide til flight numbers