different disc golf discs dyed

Introduktion til Disc Dye - En miniserie fra Disc Tree

Det er blevet meget populært at male sine egne discs derhjemme og denne nye hobby blandt mange discgolfspillere kaldes også for Disc Dye. I denne miniserie finder du en introduktion til Disc Dye, og du lærer hvordan du hurtigt og nemt kommer i gang med at Dye dine egne discs.

Vi tager dig igennem de forskellige basisteknikker og giver en grundig gennemgang af hvilke materialer du kan bruge for at komme i gang med at sætte dit helt eget præg på dine discs - for som vi alle ved, farvede discs flyver bedre! 

I denne artikel finder du svar på: 

Hvad er disc dye?

Disc Dye er en populær hobby blandt mange discgolfspillere, og at “dye” sin disc vil sige, at man farver discen så den bliver helt unik. Disc dye er altså en metode til at personliggøre dine disc med et helt unikt visuelt udtryk. Du har sikkert set de professionelle spillere med mange typer disc i alle mulige farver, hvor nogle af dem er farvede fra fabrikken og andre har fået et custom touch fra en omgang dye.

dyed disc golf discs

Må man godt male sin disc og stadig bruge den til turneringer, tænker du? Svaret er ja, det må man gerne. Så længe man sørger for at bruge en farve, som trænger ind i plastikken, og dermed ikke ændrer discens form eller overflade. 

Hvilke discs er gode til at dye?

I princippet kan alle disc farves, men det er meget forskelligt hvor gode de forskellige plasttyper er til at tage imod farve. Som ny i dye-gamet skal du holde dig fra basisplastik (de helt billige discs). Disse discs tager ikke særlig godt imod farven og nærmest alt farve bliver derfor vasket af til sidst. Hvis du i stedet holder dig til discs premium får du bedre resultater. Vores erfaring siger, at de følgende plasttyper er rigtig gode til dye:

  • Kastaplast K1
  • Latitude 64 Royal Grand
  • Discmania S-Line
  • Discraft ESP
  • Innova Star
  • Axiom/MVP Neutron

Udover plastiktype, har discens farve også en del at sige for resultatet af dit dye. Som en tommelfingerregel skal du holde dig til hvide eller lyse disc for at få den bedste farvegengivelse. Faktisk er der mange af discgolfmærkerne som laver "do-it-yourself" (DIY) discs specielt til at dye. Dem går du ikke galt i byen med og du finder et stort udvalg DIY Discs her på siden.

Når du bliver mere tryg i din farve proces, kan du sagtens lave dye på andre farver disc end hvide. Du skal blot huske, at farven på din disc og den farve du vælger, blander sig og giver en anden farve. For eksempel, hvis du farver en gul disc med blå farve, bliver resultatet grøn.

Skal man fjerne discens stamp - og hvordan gør man?

De fleste discs kommer med et stamp på oversiden. Når man skal dye sin disc er det vigtigt at beslutte, hvordan man gerne vil have det færdige resultat. Farven fra dit dye trænger ikke igennem discens stamp, og stampet vil derfor også være der, når du har dyed din disc. 

Disc golf disc
disc golf disc with half stamp
disc golf disc being wiped disc golf disc being wiped of the stamp discgolf discs without stamp

Hvis du ikke ønsker at have et stamp på det færdige resultat kan du vælge at “wipe” det. At wipe et stamp betyder at man fjerner det, og istedet får en hel blank overflade på discen. Om du fjerner stampet er i de fleste tilfælde helt op til dig. I de enkelte guides til forskellige dye metoder bliver det beskrevet hvis der er noget du skal være opmærksom på. I denne miniserie er det kun ved spin dye du skal være opmærksom på stampet.

Ønsker du at fjerne dit stamp, så kan du nemt wipe det. Det kræver blot noget køkkenrulle, vat eller lignende og hælder lidt acetone på og derefter “vasker” hen over dit stamp. I nogle tilfælde forsvinder det fuldstændigt og i andre tilfælde vil du kunne se en skygge efter det, det kommer an på hvordan producenten har trykt det på.

Hvad skal man bruge til at dye sine discs?

De forskellige metoder kræver forskelligt udstyr, og her får du en liste over de ting der generelt skal bruges for at komme i gang med dye. De enkelte metoder kan kræver yderligere materialer, og det bliver naturligvis beskrevet i guiden til den enkelte metode. 

  • Et fad til at farve discen i
    Du kan bruge et gammelt køkken fad, en alu form, en gammel ultimate frisbee eller lignende. Det eneste krav er, at den disc du vil farve skal kunne ligge nede i fadet. Hvis du bruger et køkken fad anbefales det IKKE at dette bruges til madlavning igen efterfølgende.
  • Afdækning til din arbejdsstation
    Farverne til at farve discs er meget gennemtrængende, så det anbefales at du dækker godt af med aviser, voksdug eller andet.
  • Polyester farve
    Det kræver en helt særlig type maling/farvestof at male sine discs, da malingen skal trænge ind i plastikken. Vi anbefaler iDye Poly som du kan finde her. Alternativt kan farver fra Pro Chemical dye også bruges.
  • Handsker
    Naturligvis! Til at passe godt på dine fingre.
  • Køkkenrulle eller gammelt viskestykke
    Til hurtigt at få ryddet op og tørre af hvis du spilder.
disc golf dye materialer

Jo flere forskellige farver du har at vælge imellem, jo mere kreativ kan du være med dine dyes og dine mønstre. Hvordan du bruger din farve og hvordan du blander dem, kommer jeg ind på senere i denne guide.

Gør din maling klar - sådan blander du din dye

Når du modtager din dye, kommer det i pulverform, og du skal derfor i nogle tilfælde blande det op før du er klar. Ved "Barbeskumsmetoden" som du kan læse om i guiden længere nede, bruges pulveret direkte. Til andre metoder skal du blande farven op med enten lotion eller acetone, og hertil skal du bruge nogle beholdere. 

Sådan bruger du lotion til at blande din farve op

Der er ikke en fast opskrift til at blande din farve op og du kan over tid justere  opskriften så du får præcist det resultat du vil have. Til at blande din farve i lotion anbefaler vi, at du bruger en ren plastikflaske, eventuelt en "dressingflaske". 

disc golf dye til lotion

Du tager din plastikflaske og tilføjer cirka en teskefuld dye. Herefter tager du en lille smule varmt vand ca. 1 cl og ryster rundt så farven bliver opløst. Du kan også bruge acetone til dette men det fungerer også fint med vand.

Nu er du klar til at tilføje din lotion. Start med cirka en deciliter og ryst godt indtil du har en god tyktflydende konsistens. Der kan være lidt forskel på forskellige typer af lotion, og du må derfor prøve dig lidt frem. Den færdige maling må ikke være for tynd da det så flyder det ud når du laver dit mønster. Samtidig må den heller ikke være for tyk da den så er svær at arbejde med og lægger sig i en "pølse" når du laver dit mønster. Du justerer konsistensen ved at tilføje enten mere lotion eller mere vand. Tilføj kun meget lidt vand af gangen. 

Du gentager processen for hver af de farver du gerne vil have. Når du har blandet dine farver er de klar til brug, men du kan med fordel lade dem stå en time eller mere før brug for at få nogle lidt mere klare farver. Hvis du bruger iDye Poly følger der et lille brev med noget flydende farve-forstærker med som du kan tilføje lidt af til din maling. 

Sådan bruger du acetone til at blande din farve op

Hvis du skal bruge en mere flydende maling, så kan opblanding i acetone være vejen frem. Husk, når du arbejder med acetone at tage de forholdsregler som kræves for denne type af arbejde. Når du laver din acetonemaling, skal det gøres i en beholder der er egnet til det, gerne en glasflaske eller beholder.

Acetonemalingen kan med fordel laves dagen før du skal bruge den, da det giver et bedre resultat når farven får tid til at trække lidt. Hvis du har travlt kan du godt bruge den med det samme. 

disc golf dye til lim

Det er lidt en smagssag hvor meget farve du skal blande i acetonen. Et godt udgangspunkt er, at bruge ca. en halv teskefuld dye til 20-30 ml. acetone, og så kan du justere det indtil det har en tilfredsstillende farve og viskositet.

Når du har blandet din farve med acetone skal det rystes godt sammen og så gerne stå et par timer til en dag. Du vil formentlig opleve at der er lidt bundfald. Det betyder blot at acetonen er mættet af farve og hellere det end at du får en tynd farve blanding.

Hvilke forskellige teknikker findes og hvordan gør man?

Der findes et utal af metoder til at farve dine disc og det er nærmest kun fantasien der sætter grænsen for hvordan du kan gøre. I denne miniserie introduceres nogle af de mest almindelige metoder som samtidig er ret overkommelige at komme i gang med.

Til hver enkelt metode finder du en komplet materialeliste til hvad der skal bruges for at komme i gang, samt en step-by-step guide med billeder. De metoder som bliver gennemgået kan du finde se herunder.

Barberskums-metoden til Disc Dye

På en base af barberskum og med farve i pulverform er du hurtigt i gang med dit første dye. Det er billigt og nemt at komme i gang med, mens mulighederne for de helt vilde udtryk er lidt mere begrænsede.

custom dye disc golf disc med barberskum
  • Fordele: Billig, nem at komme i gang med og svær at ødelægge
  • Ulemper: Begrænset stilistisk udtryk, risiko for at blande brun.

Du finder vores step-by-step guide til Barberskumsmetoden lige her.

Lotion-metoden til Disc Dye

Med en base af lotion (creme) og en opblandet maling er lotion-metoden en favorit blandt mange. Der er mange muligheder for at lave specielle mønstre på dine discs. 

lotion dyed disc golf disc
  • Fordele: Meget alsidig metode, mange farvemuligheder og designmuligheder
  • Ulemper: Lidt dyrere metode, mere farve og materialer nødvendig, risiko for at blande brun.

Glue bed (lim base) metoden til Disc Dye

Hvis du ikke kan få nok, og du vil have næsten uendelige muligheder, så er glue bed metoden vejen frem. Det kræver en del lim, men resultaterne taler for sig selv. 

disc golf dye med lim bund
  • Fordele: Der skal bruges meget lidt farve, mange design muligheder, din bed kan genbruges, farver blandes ikke sammen til brun.
  • Ulemper: Lim kan være lidt dyrt, ikke alle farver virker lige godt

Spin dye metoden til Disc Dye

Du har måske set de perfekte cirkler malet på discs og undret dig over hvordan de er lavet. Spin dye kræver et roterende underlag, f.eks. en gammel pladespiller, og med den kan du lave nogle utroligt flotte mønstre på din disc. 

spin dye disc golf disc
  • Fordele: Meget lidt farve nødvendig, mange muligheder for design, næsten ingen tørretid.
  • Ulemper: Du skal bruge et drejebord eller gammel pladespiller

Kom godt i gang med dit næste disc dye projekt

Med de forskellige guides i denne miniserie får du vejledning og tips til hvordan du kommer i gang med at dye dine egne discs. Serie er blevet til i samarbejde Troels Ellehammer, som driver disc.dye.dk på Instagram. På hans Instagramside kan du finde endnu flere billeder og blive inspireret til dit næste projekt. 

Der er masser af små tips og tricks til at forbedre dine dyes, mange af dem finder du ud af løbende og jo mere erfaring du får, jo flere tricks lærer du. 

Der er rig mulighed for at bruge flere metoder på én disc, det kan give et rigtig flot resultat hvis du for eksempel vælger at afslutte din disc med et spin dye rundt på kanten så den bliver helt skarp eller farve bagsiden af din rim for at give et mere færdigt look. 

bottom spin dye disc golf disc

Ved spindye er det utroligt vigtigt at du ikke får skubbet til din disc undervejs, det er nærmest umuligt at ramme præcis den samme placering af discen igen.

Hvis du har en disc med bottom stamp kan du bruge en vatpind eller pensel til at farve bogstaverne i dit stamp med lidt lotion dye. Du kan også tegne i frihånd med lotion dye på din disc og lade det stå nogle timer inden du vasker det af.

disc golf bottom stamp tekst dye

Husk at luftbobler i alle metoder er din fjende og du skal gøre alt du kan for at slippe af med dem da de kan ødelægge et ellers fremragende dye job. Du skal også være opmærksom på din discs udformning, hvis du har en flad disc som for eksempel en zone kan den nogen gange nærmest bue indad. Hvis den gør det skal du være ekstra opmærksom på at få lagt den helt ned i din dye da der ellers vil komme et hulrum i dit mønster. Alternativt kan du holde den under den varme hane og se om du kan få manipuleret den lidt til den ikke buler indad.

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.